Home   >>   Alarmni sustavi   >>   Kontrola pristupa
Kontrola pristupa PDF Ispis E-mail

imagesTehnička kontrola pristupa složeni je sustav koji u sebi objedinjava sustave elektroničke autorizacije i mehaničke sustave ograničavanja prolaza ili pristupa. Zavisno od nivoa sigurnosti koji se želi postići, elektronička autorizacija najčešće se temelji na biometrijskim ili kartičnim uređajima.

Biometrija je pogodna metoda za primjenu na sustave kontrole pristupa, koja pruža jednostavan i efikasan način provjere autentičnosti osobe. Unatoč tomu, prije odluke o primjeni upotrebe biometrije u programu kontrole pristupa treba razmotriti mnoga pitanja. Potreba za zaštitom prostora, resursa, sustava i informacija obično se povezuje sa kontrolom pristupa. Kroz taj se sustav kontrole pristupa osoba prvo identificira, a onda joj se omogućavaju radnje u skladu sa njihovim pravima i dužnostima. Za biometrijsku autorizaciju najčešće se koriste sustavi za prepoznavanje otiska prsta. Njihova jednostavnost upotrebe, visok stupanj točnosti autorizacije i velika otpornost na vanjske utjecaje osigurali su im primat na području biometrijskih sustava.

2010-07-20_in-fp02
2010-07-20_in-fp02
images
img_1295
img_1297
img_1298


Drugi dio kompletnog sustava kontrole prolaza čine mehanički uređaji za ograničavanje prolaza kao što su elektrobrave i elektroprihvatnici, tronošci (tripodi) i okretne barijere, rampe, sigurnosna vrata i ostali aktivni i pasivni elementi.